Problém s hnilobou cesnaku majú nielen začiatočníci v jeho pestovaní ale aj skúsení záhradkári. Ako tomu predísť? Dozviete sa v nasledujúcich riadkoch prečo vám hnije cesnak.
Daždivé obdobie a chladná jar sa podpísala na zdraví niektorých pestovaných plodín. Medzi ne patrí aj cesnak. Tu sú dôvody, ktoré spôsobujú hnilobu tejto zeleniny.
Príčiny, prečo vám hnije cesnak
Premočená a ťažká pôda
Vyššie spomínané obdobie dažďov mohlo spôsobiť aj hnilobu cesnaku. V podmáčanej pôde sa vytvára priaznivé prostredie pre vývoj baktérií, ktoré vyvoláva výskyt hniloby na cesnaku. V prípade, ak máte ťažkú pôdu, sa tento problém zhoršuje. Dôvodom je, že cesnaku sa darí v ľahších priedušných pôdach s neutrálnou kyslosťou, preto by ste pri príprave miesta mali pridať popol alebo dolomitový prášok.
Kedy pridať popol do pôdy
Popol z dreva môžete zapracovať do zeme buď pred výsadbou cesnaku, alebo prostredníctvom zálievky. Tú si pripravíte nasledujúcim spôsobom: Preosejte 300 gramov popola. Potom ho zalejte vriacou vodou a zahrieva sa 20 minút. Zrieďte 10 litrami vody. Pridajte lyžicu tekutého mydla.
Nebuďte obeťou chrípkovej epidémie! 3 zázraky z vašej záhradky, ktoré vám zaručene pomôžuPestovanie cesnaku na tom istom mieste
Ak chcete mať bohatú úrodu nielen cesnaku, nemali by ste zabúdať na striedanie plodín. Dôvodov je, že pri pestovaní cesnaku na tom istom mieste niekoľko rokov bude rastlinám po čase chýbať draslík. V pôde sa tiež hromadia spóry hubových infekcií a škodlivé baktérie.
Choroby spôsobujúce hnilobu cesnaku
Fuzáriová hniloba
Prejavuje sa žltnutím koncov listov. Hlavička sa dá ľahko vytiahnuť zo zeme a korene zostávajú v zemi, pretože začínajú hniť. Jednotlivé strúčiky sú mäkké a vodnaté. Na niektorých sa objavuje hnedý alebo ružový povlak.
Bakteriálna hniloba
Na strúčikoch cesnaku sa objavujú hnedasté škvrny a cítiť nepríjemný hnilobný zápach. Celá hlavička získava perleťový odtieň. Vňať začína žltnúť.
Biela hniloba
Aj v tomto prípade prvé príznaky sa dajú spozorovať vďaka žltnutiu listov a ich vysychaniu. Na koreňoch je biely povlak a postupne začínajú odumierať. Strúčiky cesnaku sú mäkké a vodnaté.