Aj takto sa dajú zužitkovať ríbezle z vašej záhrady. Domáci ríbezľový rôsol stojí za vyskúšanie
Pripravujete každoročne domáci ríbezľový džem, sirup alebo mušt? Čo tak tento rok vyskúšať rôsol z tohto zdravého ovocia z vašej záhrady? Nie je to nič náročné a zvládnete to aj vy.
Recept na domáci ríbezľový rôsol
Budeme potrebovať
2 litre ríbezľovej šťavy, 1,2 kg kryštálového cukru
Postup
Polovicu čiernych a polovicu červených ríbezlí dobre umyjeme, oberieme zo stopiek, dáme do čistej smaltovanej nádoby, zalejeme vodou tak, aby boli ponorené, a varíme, až kým nepustia šťavu. Na hrniec pripevníme šatku tak, aby bola prehĺbená, nalejeme do nej uvarené ríbezle a necháme pomaly odkvapkať (nemiešame). Potom šťavu opatrne zlejeme, odmeriame a varíme za stáleho zberania peny, až kým zo šťavy nezostane polovica. Pridáme cukor, zamiešame a varíme, až kým nezrôsolovatie. Nalejeme do menších pohárov a vychladnuté zaviažeme celofánom.
Tip na záver: Ríbezľový mušt
Budeme potrebovať:
Rôzne druhy zrelých ríbezlí. Na jeden liter ríbezľovej šťavy jeden liter vody a 300 g kryštálového cukru.
Postup:
Zrelé ríbezle rýchlo premyjeme studenou vodou, oberieme zo stopiek, roztlačíme, mierne zohrejeme a hneď vylisujeme. Získanú šťavu necháme ustáť, aby sa usadil kal. Čistú šťavu stočíme gumovou hadicou alebo opatrne precedíme cez šatku. Vylisované ríbezle zalejeme vodou, a to takým množstvom, koľko sme získali šťavy, necháme chvíľu postáť a znova vylisujeme. Potom primiešame cukor a necháme ho roztopiť. Nakoniec prilejeme prvú ríbezľovú šťavu a premiešame. Naplníme do čisto umytých fliaš, ktoré dobre uzavrieme. Sterilizujeme v pare 20 minút pri teplote 80°C alebo od bodu varu 5 minút. Vychladnuté vyberieme z hrnca a uložíme na chladné, tmavé a suché miesto.