Vyrobte si vlastné hnojivo zo žihľavy, ktoré je plné živín

žihľava www.pixabay.com

Pŕhľava dvojdomá patrí k najužitočnejším  rastlinám, ktoré u nás rastú. Napriek tomu málokto pozná jej využitie v záhradkárstve.

Liečivú silu žihľavy poznali už naše prastaré mamy. Pridávali si ju do polievok, omáčok, šalátov či iných druhov jedál. Z jej vňate sa varil čaj, ktorý bol známy svojimi detoxikačnými účinkami, dokázal čistiť krv a posilniť náš imunitný systém. Žihľava tiež pomáha pri liečení močových ciest, znižuje hladinu cukru a priaznivo pôsobí aj na ochorenia kĺbov, pri reume a artritíde. Vedeli ste však, že sa z nej dá urobiť vynikajúce hnojivo?

Bohatstvo ukryté v pŕhľave

Je to vďaka mnohým živinám, ktoré obsahuje. Pŕhľava dvojdomá je zdrojom dusíka a elicitorov, ktoré dokážu zvýšiť imunitu rastlín. Okrem toho skrýva v sebe množstvo vitamínov ako napríklad vitamín C, vitamíny B1, B2, B5, B6, B9, E, K a veľké množstvo minerálnych solí.

Čítajte aj: 7 dôvodov, prečo pestovať paradajky

Ako si pripraviť hnojivo zo žihľavy?

Nazbierajte vňate mladej pŕhľavy, vložte ich do nekovovej nádoby a zalejte ich vodou. Nechajte kvasiť.

Každý deň zákvas premiešajte.

Po pár týždňoch sceďte a pred použitím zrieďte vodou, ktorou zalejte záhradu.

K žihľave môžete pridať aj kostihoj či prasličku, ktoré sa rovnako hodia na výrobu prírodného hnojiva pre bohatý obsah živín.

Táto stránka využíva cookies a iné technológie sledovania na rozlíšenie jednotlivých počítačov, na individuálne nastavenie služieb, analytické a štatistické účely aj na prispôsobenie zobrazenia obsahu a reklamy. Táto stránka môže obsahovať aj cookies tretích strán. Ak budete pokračovať v používaní stránky, predpokladáme, že Vám vyhovuje aktuálne nastavenie, ktoré však môžete kedykoľvek zmeniť. Viac informácií

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close