Zinok a príznaky jeho nedostatku, prečo je dôležitý?

Zinok a príznaky jeho nedostatku, prečo je dôležitý? Zdroj foto: Depositphotos

Túto živinu si nedokáže náš organizmus vyprodukovať sám. Prečo je teda dôležitý práve zinok a aké sú príznaky jeho nedostatku? Treba si všímať nasledovné.

Zinok a rovnako aj vitamín C patria medzi životne dôležité živiny, ktoré si nedokážeme vyrobiť sami. Preto by sme ho mali prijímať stravou alebo pomocou doplnkov. Prečo je zinok vlastne dôležitý?

Zinok býva potrebný pre nasledujúce procesy v našom organizme:

  • správnu funkčnosť imunitného systému
  • pre hojenie rán
  • pre správny rast a vývoj
  • syntézu bielkovín
  • syntézu DNA
  • pre správnu zrážanlivosť krvi
  • zlepšuje trávenie a metabolizmus
  • zabezpečuje správnu produkciu hormonálnych žliaz
  • bojuje so zápalovými procesmi v našom tele

Príznaky nedostatku zinku

Hoci závažný nedostatok zinku je zriedkavý, môže sa vyskytnúť u ľudí s ojedinelými genetickými mutáciami, u dojčených detí, ktorých matky nemajú dostatok zinku, u ľudí so závislosťou od alkoholu a u každého, kto užíva určité lieky na potlačenie imunity.

Príznaky závažného nedostatku zinku zahŕňajú zhoršený rast a vývoj, oneskorenú sexuálnu zrelosť, kožné vyrážky, chronickú hnačku, zhoršené hojenie rán a problémy s koncentráciou. Môže sa tiež prejaviť zvýšeným vypadávaním vlasov a zlou kvalitou nechtov na rukách a nohách.

Miernejšie formy nedostatku zinku sú bežnejšie, najmä u detí v rozvojových krajinách, kde v strave často chýbajú dôležité živiny.

Odhaduje sa, že približne 2 miliardy ľudí na celom svete má nedostatok zinku v dôsledku nedostatočného príjmu výživnej potravy.

Keďže nedostatok zinku poškodzuje náš imunitný systém – zvyšuje riziko infekcie – predpokladá sa, že nedostatok zinku spôsobuje každoročne viac ako 450 000 úmrtí u detí mladších ako 5 rokov.

V ktorých potravinách sa nachádza zinok

Potraviny s najvyšším obsahom zinku sú:

Mäkkýše: Ustrice, kraby, mušle, homáre a mušle
Mäso: Hovädzie, bravčové, jahňacie
Hydina: Morčacie a kuracie mäso
Ryby: Sardinky, losos
Strukoviny: Cícer, šošovica, fazuľa a ďalšie
Orechy a semená: Tekvicové semienka, kešu oriešky, konopné semienka atď.
Mliečne výrobky: Mlieko, jogurt a syr
Vajcia
Celé zrná: Ovos, hnedá ryža atď.
Niektoré druhy zeleniny: Kel, ružičkový kel, hrášok a špargľa