Objavte výhody pestovania sladkých zemiakov – batátov.
Povojník batátový, alebo inak batáty či sladké zemiaky, ktorých domovom sú tropické oblasti Ameriky, si získali popularitu u mnohých záhradkárov. Nečudo. Ich pestovanie má niekoľko výhod. Spoznajte akých.
Batáty sú okrasné a úžitkové zároveň
Batáty sa dajú pestovať celoročne ako okrasná izbová rastlina. Majú totiž okrasné listy rôznych tvarov a farieb. Rovnako aj kvety, ktoré potešia nejedno oko. Pestovanie tejto zeleniny v črepníku je nenáročné. Vyžaduje len pravidelnú zásielku. Ak sa však sladké zemiaky rozhodnete pestovať pre ich úžitkovú hodnotu, neobanujete.
V kuchyni majú slané aj sladké využitie
Batáty sa dajú pripravovať rôznymi spôsobmi. Či už ako chutná príloha, alebo sa z nich dajú pripraviť aj výborné koláče. Niekoľko receptov nájdete i v závere článku.
Pobyt a práca v záhradke balzam na telo aj dušu v ťažkých korona časochZdravé hranolky pre deti
Dobrá správa pre milovníkov hranoliek. Ak sa chcete zdravo stravovať, nemusíte sa ich vzdať. Stačí si pripraviť batátovú verziu.
Batáty sú plné vitamínov a minerálov
V tejto zelenine nájdete veľa vitamínov skupiny B, betakarotén, kyselinu listovú, železo a množstvo vlákniny.
Zdravotné benefity batátov
Táto zelenina pomáha posilňovať imunitný systém, znižuje zlý cholesterol, prečisťuje a tým zlepšuje trávenie a pomáha tiež pri problémoch zo zápchou.
Pestovanie sladkých zemiakov
Batáty sa pestujú zo sadeníc, ktoré sa vysádzajú na záhon po uplynutí jarných mrazov, a to druhý májový týždeň. Rastlina potrebuje dôkladnú zálievku najmä v prvé dni po vysadení. Pri správnej starostlivosti sa po štyroch mesiacoch môžete tešiť z prvej batátovej úrody.
Chutné recepty z batátov
Čokoládový koláč
Budete potrebovať:
4 veľké uvarené batáty
200 g rozpusteného masla
2 vajcia
1 hrnček hladkej múky
6 lyžíc tekutého medu
6 lyžíc kakaa
Na dochutenie môžte pridať posekanú čokoládu alebo orechy
Postup:
Uvarené sladké zemiaky nakrájajte na kocky a rozmixujte. Pridajte vajcia a rozpustené maslo a rozmiešajte. Ďalej primiešajte kakao, med a múku s dvoma štipkami prášku do pečiva. Zmes vylejte na pekáč vystlaný papierom na pečenie a vložte do vyhriatej rúry na 180 °C. Pečte asi 25 minút.
Batátové hranolky
Budeme potrebovať:
Veľké rovné batáty
1 lyžicu octu
štipka soli a voda
Postup:
Sladké zemiaky nakrájané na hranolčeky dajte variť do osolenej vody, do ktorej ste pridali lyžicu octu. Po krátkom varení zemiaky vyberte a rozložte ich na papier na pečenie, pokvapkajte olivovým olejom a vložte do rúry vyhriatej na 200 °C. Pečte do chrumkava.