Otrava jedlom nastáva, keď konzumujete potraviny kontaminované škodlivými baktériami, vírusmi či toxínmi. Existuje 9 bežných potravín, ktoré sú nebezpečnejšie ako ostatné.
9 bežných potravín, ktoré môžu spôsobovať otravu jedlom
Otrava jedlom môže spôsobiť nášmu organizmu celý rad zdravotných problémov. Medzi najznámejšie príznaky patrí zvracanie, hnačka, bolesti brucha, žalúdočné kŕče, nechutenstvo a nevoľnosť.
Medzi rizikové skupiny ľudí, ktoré sú na otravu jedlom náchylnejšie ako ostatní, patria deti, tehotné ženy, chorí a starší ľudia. Buďte preto opatrní. Ktoré jedlá sú nebezpečnejšie ako ostatné? Nech sa páči, zoznámte sa s nimi.
1. Hydina
Surová a nedostatočne tepelne spracovaná hydina, ako je kuracie, kačacie a morčacie mäso, má vysoké riziko otravy jedlom.
Je to spôsobené hlavne dvoma druhmi baktérií – Campylobacter a Salmonella, ktoré sa bežne vyskytujú v útrobách a perí týchto vtákov. Tieto baktérie často kontaminujú čerstvé hydinové mäso počas procesu zabíjania a môžu prežiť, kým ich varenie nezabije.
Potvrdzuje to výskum v Spojenom kráľovstve, USA a Írsku, ktorý zistil, že 41–84% surového kuracieho mäsa predávaného v supermarketoch bolo kontaminovaných baktériami Campylobacter a 4–5% bolo kontaminovaných salmonelou.
Miera kontaminácie Campylobacter bola mierne nižšia u surového morčacieho mäsa, v rozmedzí od 14 do 56%, zatiaľ čo miera kontaminácie u surového kačacieho mäsa bola 36%. Dobrou správou je, že hoci tieto škodlivé baktérie môžu žiť na surovej hydine, pri dôkladnom varení mäsa sú úplne vylúčené.
Paradajky a ich pestovanie, aké výhody prináša2. Zelenina a listové šaláty
Zelenina a listová zelenina sú častým zdrojom otravy jedlom, najmä ak sa konzumujú surové. Rizikovými sú hlavne šalát, špenát, kapusta, zeler a paradajky. Môžu sa v nich totiž nachádzať škodlivé baktérie, ako sú E.coli, Salmonella a Listeria. Ku kontaminácii dochádza v rôznych štádiách dodávateľského reťazca. Tieto potraviny sa kontaminujú napríklad nečistou vodou a špinavým odtokom. Spomínané škodlivé látky sa môžu tiež nachádzať v pôde, v ktorej sa zelenina a ovocie pestuje. Takisto si treba dať pozor na náradie a dodržiavanie hygienických zásad pri príprave jedál.
Listová zelenina je obzvlášť riziková, pretože sa často konzumuje surová.
Aby ste minimalizovali riziko, šalátové listy pred konzumáciou vždy dôkladne umyte. Nekupujte vrecká so šalátovou zmesou, ktoré obsahujú pokazené, kašovité listy, a vyhýbajte sa vopred pripraveným šalátom, ktoré boli ponechané pri izbovej teplote.
3. Ryby a plody mora
Ryby, ktoré neboli skladované pri správnej teplote, majú vysoké riziko kontaminácie histamínom, toxínom produkovaným baktériami nachádzajúcich sa v rybách. Zlou správou je, že histamín sa nezničí pri normálnej teplote varenia. Táto otrava jedlom je nebezpečná a spôsobuje celý rad príznakov vrátane nevoľnosti, opuchu tváre a jazyka.
Ďalším typom otravy jedlom spôsobeným kontaminovanými rybami je otrava v dôsledku toxínu nazývaného ciguatoxín, ktorý sa väčšinou nachádza v teplých tropických vodách. Rovnako ako histamín, nie je zničený pri bežnej teplote varenia, a preto sú aj po varení prítomné škodlivé toxíny.
Mäkkýše, ako sú mušle, kalamáre a ustrice, tiež predstavujú riziko otravy jedlom. Riasy konzumované mäkkýšmi produkujú veľa toxínov, ktoré sa môžu hromadiť v ich tele a pri konzumácii týchto plodov mora predstavujú nebezpečenstvo pre človeka.
Mäkkýše zakúpené v obchode sú zvyčajne bezpečné na konzumáciu. Riziko môžu predstavovať mäkkýše ulovené z nemonitorovaných oblastí, ktoré môžu byť nebezpečné z dôvodu kontaminácie odpadovými vodami, odtokmi dažďovej vody a septikmi.
Aby ste znížili riziko, nakupujte morské plody v obchode a pred varením ich nechajte vychladiť. Dbajte na to, aby boli ryby uvarené. Mušle varte dovtedy, kým sa ich škrupiny neotvoria. Tie, ktoré zostanú zatvorené, vyhoďte.
V ďalšom článku sa dozviete ďalšie potraviny, ktoré môžu byť pre nás nebezpečné.