Je veľmi zdravá a chutná. Ak radi z nej varíte prinášame vám tradičné i netradičné recepty z cibule.
Spoznajte tieto chutné tradičné i netradičné recepty z cibule, ktoré sa oplatí vyskúšať.
Cibuľová polievka so syrom
Budeme potrebovať:
50 g nastrúhané tvrdého syra
20 g masti
200 g cibule
1 bujónovú kocku
mleté čierne korenie
soľ
Zväzok pažítky ( ak nie je čerstvá, môže byť i sušená). Podľa chuti kocky opečeného chleba.
Postup:
Najskôr na malé kocky pokrájame očistenú cibuľu, ktorú potom na masti opražíme. Zalejeme vriacou vodou, pridáme bujón, korenie a opatrne osolíme. Umytú pažítku nasekáme a pridáme do hotovej polievky. Ochutíme nastrúhaným syrom a kockami opečeného staršieho chleba.
Kurča na cibuli
Budeme potrebovať:
600 g cibule
2 polievkové lyžice oleja
200 ml smotany na šľahanie
strúhaný muškátový oriešok
1 kurča
100 ml bieleho vína
Postup:
Umyté a osušené kurča rozštvrtíme. V hrnci zohrejeme olej, na ktorom kurča prudko opečieme z každej strany. Potom mäso vyberieme a odložíme na teplé miesto. Očistenú cibuľu nakrájame najemno, speníme vo výpeku po kurčati, zalejeme vínom a udusíme. Potom pridáme kurča, ochutíme muškátovým orieškom, podlejeme 300 ml vody, zakryjeme a podusíme. Mäkké kurča vyberieme, zvyšnú omáčku rozmixujeme ponorným mixérom spolu so smotanou. Potom omáčku prehrejeme a polejeme ňou kurča. Podávame buď s ryžou alebo knedľou.
Cibuľové placky
Budeme potrebovať:
2 cibule
2 polievkové lyžice hladkej múky
3 polievkové lyžice strúhanky
3 vajcia
štipku korenia na gyros
mleté čierne korenie
soľ
olej na opekanie
Postup:
Cibuľu očistíme a pokrájame nadrobno. Vajce rozšľaháme a v mise zmiešame s cibuľou, strúhankou a múkou. Okoreníme a osolíme podľa chuti. Ak je cesto priveľmi husté, môžeme ho zriediť mliekom. Na panvici si rozohrejeme olej, z cesta vytvarujeme malé placky, ktoré z oboch strán opečieme. Potom ich pomocou papierovej utierky zbavíme prebytočného oleja. Cibuľové placky môžeme podávať so zeleninovým šalátom. Dobrú chuť.