Recept na orechovo cesnakové pesto sa oplatí vyskúšať. Jeho príprava má totiž niekoľko výhod a dá sa uskladniť i na zimu.
Už máte na svojej záhrade zasadený cesnak? Ak pravidelne pestujete túto zdravú zeleninu, tak viete, že pre krásne a veľké strúčiky je potrebné trhať cesnakové fúzy. Určite ich však nevyhadzujte. Čo tak urobiť si z nich zdravé cesnakové pesto?
Táto pochúťka sa dá pripraviť vo väčšom množstve a môžete ju pridávať do jedál po celý rok. Dodáva im príjemnú cesnakovú príchuť so správnym množstvom sladkosti, ktorá sa hodí k cestovinám a zelenine. Vylepšíte ním i niektoré omáčky.
Recept na cesnakové pesto
Cesnakové fúzy určené na ďalšie použitie treba zbierať čo najbližšie k horným listom. Mali by prasknúť, keď ich ohnete, rovnako ako by ste odtrhli koniec stonky špargle. Keď okvetná stonka cesnaku čiže cesnakový fúz začne vytvárať jeden úplný kruh, je vhodná na zber.
Na orechové cesnakové pesto budeme potrebovať:
2 šálky nahrubo nasekaných cesnakových fúzov.
1 šálka opečených vlašských orechov
šťava z jedného citróna
1/2 šálky kvalitného olivového oleja
soľ a čerstvé mleté korenie podľa chuti
1 šálka strúhaného parmezánu (nemusí byť)
Postup:
Všetky ingrediencie okrem syra vložte do kuchynského robota a rozmixujte, aby ste ich spojili do hladkej pasty. Pre jemnejšiu konzistenciu pridajte viac olivového oleja. Dochuťte soľou a mletým korením. Ak plánujete ihneď použiť toto pesto, pridajte nastrúhaný syr a ešte niekoľko sekúnd mixujte.
Ak máte v pláne uschovať cesnakovo orechové pesto na neskoršie, môžete ho zmraziť vo vhodnej nádobe. Tu však syr nepridávajte. Keď pesto rozmrazíte, aby ste ho použili, až potom ho pokojne doplňte parmezánom.