Zelenina je bohatá na živiny a antioxidanty, ktoré posilňujú vaše zdravie a pomáhajú bojovať proti chorobám. Objavte 11 kreatívnych spôsobov, ako jesť viac potravín s obsahom zeleniny.
Ak hľadáte možnosti, ako prinútiť nielen seba ale najmä našich najmenších jesť viac výživnej stravy, možno ste na správnej adrese. Máme pre vás 11 kreatívnych spôsobov, ako obohatiť jedálniček o viac zeleniny.
Vyskúšajte vegetariánske rezance
Vegetariánske rezance sa dajú ľahko pripraviť a sú skvelým spôsobom, ako do svojho stravovacieho plánu pridať viac zeleniny. Sú tiež vynikajúcou náhradou potravín s vysokým obsahom sacharidov, ako sú napríklad cestoviny.
Na výrobu takýchto rezancov sa používa špeciálny krájač. No môžete si ich pripraviť aj nakrájaním niektorých druhov zeleniny na pásiky pomocou noža. Najvhodnejšia je na tento účel cuketa, tekvica, mrkva alebo sladké zemiaky, ktoré sú plné výživných látok.
Vitamín B12 je dôležitý: Prečo ho náš organizmus potrebuje?Pridajte zeleninu do omáčok
Zelenina sa výborne hodí aj do omáčok alebo dresingov. Najmä ak máte náročných stravníkov. Ideálna je postrúhaná mrkva, cibuľa, paprika, špenát či iná listová zelenina. Netreba zabudnúť ani na lahodné tekvicové, karfiolové alebo kalerábové omáčky.
Čo tak karfiolová pizza
Karfiol je mimoriadne všestranný. Môžete ho variť, pražiť, dusiť, rozmixovať a zamiešať ho do pizzového cesta. Takáto pizza je chrumkavá a chutná. A určite výživnejšia. Veď iba jedna šálka (100 gramov) karfiolu obsahuje asi 5 gramov sacharidov a 26 kalórií, okrem toho veľa vlákniny, vitamínov, minerálov a antioxidantov.
Vyskúšajte cuketové lasagne
Ďalším kreatívnym spôsobom, ako jesť viac zeleniny, je výroba cuketových lasagní namiesto použitia bežných cestovín.
Tradičné lasagne sú jedlo na báze cestovín vyrobené vrstvením rezancov lasagne s omáčkou, syrom a mäsom. Toto jedlo je síce chutné, ale zvyčajne má tiež vysoký obsah sacharidov.
Skvelým spôsobom, ako pripraviť toto vynikajúce jedlo tak, aby malo nižší obsah sacharidov a viac výživných látok, je nahradiť rezance lasagne pásikmi cukety. Cuketa je bohatým zdrojom vitamínov B a vitamínu C, okrem toho obsahuje veľa stopových minerálov a vlákniny.
Nabudúce, ak budete chystať lasagne, nahraďte cestovinu pásikmi cukety nakrájanými pomocou škrabky na zeleninu. Tip: Cuketu osoľte, nechajte 15 minút odstáť a potom ju osušte papierovou utierkou, aby ste z nej vytiahli vodu navyše.
Chutná vegetariánska omeleta
Omelety sú ľahký a všestranný spôsob, ako pridať zeleninu do svojho jedálnička. Navyše, aj vajcia dodávajú vášmu telu veľa dobrých živín.
Niekoľko rozšľahaných vajec usmažte na malom množstve masla alebo oleja na panvici a potom ich preložte okolo plnky, ktorá často obsahuje syr, mäso, zeleninu alebo ich kombináciu.
V omeletách chutí výborne napríklad cibuľka, špenát, huby, paprika, paradajky či hrášok.
Ďalšie spôsoby, ako pridať zeleninu do jedálnička nájdete v nasledujúcom článku.