Teraz na jeseň dozrievajú v našich záhradách a lúkách červené plody šípkových kríkov. Prečo sú šípky zdravé a akým spôsobom sa dajú spracovať a použiť v prospech nášho zdravia? Máme pre vás niekoľko dobrých tipov.
Šípky boli známe pre svoje liečivé účinky už našim starým otcom a mamám. Zbierali sa a sušili, aby sa z nich pripravovali rôzne liečivé recepty. Prečo sú šípky zdravé? Poďme si na ne posvietiť. O tom, ako ich zbierať a najvhodnejšie uskladniť, aby si zachovali čo najviac výživných látok, sme hovorili tu.
Účinky šípok na naše zdravie
Šípky majú prospešné dietetické a liečivé vlastnosti. Šípkový olej aj šípkové infúzie môžu pokožke prospieť, pretože majú protizápalové zložky. Ďalej sa ukázalo, že šípkový olej podporuje hojenie rán a zlepšuje vzhľad jemných vrások a jaziev.
Šípkový čaj môžete použiť aj ako ústnu vodu na zmiernenie bolesti a zápalu spôsobených kožnými vredmi. Okrem toho výplachy silnou šípkovou tinktúrou niekoľkokrát denne pomôžu urýchliť hojenie po zubných chirurgických zákrokoch alebo poraneniach ďasien, jazyka a podnebia.
Pravidelné vnútorné užívanie šípok či už v podobe čaju, tinktúry alebo v jedlách má niekoľko priaznivých účinkov na naše zdravie. Po prvé, vysoký obsah vitamínu C pomáha telu produkovať kolagén a biele krvinky. Šípky sú tiež prírodné antioxidanty, takže pomáhajú spomaliť proces starnutia. Okrem vysokej hladiny vitamínu C ponúkajú aj slušné množstvo vitamínov B3, D, E, beta karotén a zinok.
Podľa švédskej štúdie tieto plody ruží výrazne prospievajú pri liečbe kardiovaskulárnych chorôb. Spomínaná štúdia uvádza, že „ Denná konzumácia 40 g šípkového prášku počas 6 týždňov môže výrazne znížiť riziko vzniku kardiovaskulárnych chorôb u obéznych ľudí znížením krvného tlaku a hladiny cholesterolu v plazme.“
Recepty na liečivé použitie šípok
Šípkový čaj
Ako už bolo spomenuté vyššie, tieto červené plody majú vysoký obsah vitamínu C. To znamená, že pomáhajú posilniť váš imunitný systém, najmä v zime. Šípkový čaj sa používa na boj proti nachladnutiu a chrípke takmer vždy. Na prípravu čaju je potrebné použiť 1 až 3 čajové lyžičky čerstvých, nakrájaných šípok, ktoré dáte do vriacej vody a necháte variť 10 až 15 minút. Pite tak horúce, ako môžete. Nápoj je najlepšie osladiť buď s medom, alebo javorovým sirupom.
Tento čaj, ak ho podávate za studena, je tiež vhodný na zmiernenie horúčky.
Čajová antioxidačná zmes na podporu srdca
Táto čajová zmes je účinná a zároveň dostatočne jemná, aby sa mohla užívať každý deň.
Budete potrebovať:
2 diely sušenej bazy
2 diely sušených šípok
1 diel sušených čučoriedok
1 diel sušených plodov hlohu
Skombinujte všetko do veľkej nádoby a na prípravu čaju použite 1 polievkovú lyžicu na šálku vriacej vody. Nechajte lúhovať 5-10 minút a podľa potreby pridajte med alebo citrón. Na podporu kardiovaskulárneho systému vypite jednu šálku denne.