Produkty z jabĺk sú veľmi zdravé. Urodilo sa vám viac tohto ovocia? Máme pre vás postup, ako si vyrobiť jablčný ocot v siedmich ľahkých krokoch.
Ako si vyrobiť jablčný ocot v 7 ľahkých krokoch
Budeme potrebovať:
- Vhodnú nádobu
- Jablká alebo jablkové zvyšky
- Vodu
- Plátno
- Gumička alebo krúžok na zaváranie
Prvý krok
Jablká pozbierajte zo záhrady. Na prípravu octu sa dajú použiť aj šupky a jadrovníky z tohto ovocia, takže pokojne tak môžete spotrebovať odpad, ktorý vznikne pri výrobe iných polotovarov z jabĺk. Na výrobu pohára jablčného octu budete potrebovať buď 3 celé jablká, alebo šupky zo šiestich jabĺk. Ak použijete celé jablká, treba ich nakrájať na menšie kúsky. Upravené ovocie dajte do vhodnej čistej nádoby (môže byť aj väčší zavárací pohár).
Druhý krok
Keď máte ovocie uložené v nádobe, môžete pridať cukor. Zväčša by to malo byť tak, že koľko ste použili celých jabĺk ( v prípade šupiek polovicu), toľko čajových lyžičiek kryštálového cukru. Namiesto cukru sa môže pridať aj med.
Tretí krok
V ďalšom kroku treba jablká zaliať vodou,a to tak, aby boli ponorené do vody. Proces výroby zjednodušuje použitie špeciálnych zaváracích pohárov určených na fermentovanie. Tie zabezpečujú udržať ovocie pod hladinou tekutiny.
Štvrtý krok
Po pridaní vody sa poháre musia zakryť napríklad gázou alebo plátnom, aby zmes mohla ďalej „dýchať“, ale škodcovia k nej nemali prístup. Látku po obvode hrdla pripevnite buď gumičkou, či zaváracím krúžkom. Nádobu s jablkami umiestnite na teplé a tmavé miesto (môže byť napríklad špajza, miesto v skrini, pod posteľ a podobne).
Piaty krok
Po uplynutí 2-3 týždňov zmes odokryte, tekutinu preceďte cez plastové sitko a kúsky jabĺk vyhoďte. Ocot znovu nalejte do pohára.
Šiesty krok
Tekutinu v nádobe opäť zakryte gázou, ktorú ste použili predtým a pripevnite gumičkou. Potom nechajte zmes na tom istom tmavom mieste ďalších 4-6 týždňov.
Nezabudnite však každé 3 dni tekutinu premiešať drevenou alebo plastovou lyžicou. Počas tohto procesu sa snažte vyhýbať kovu, pretože môže narušiť proces fermentácie. Preto ani tekutinu nie je vhodné cediť cez kovové, alebo hliníkové sitko.
Siedmy krok
Po uplynutí minimálne štyroch týždňov začnite ocot chutnať. Ak sa vám zdá málo kyslý, nechajte ho ešte zrieť v nádobe na tmavom a teplom mieste. Potom ocot prelejte do fľaše a dobre uzavrite. Ocot po uzavretí už nedostáva kyslík a prestane kvasiť. Je pripravený na použitie.
V ďalšom článku vám prezradíme, aké chyby môžete urobiť pri výrobe jablčného octu.