Brokolica je zelenina, ktorá obsahuje množstvo prospešných látok, vďaka svojmu zloženiu nám dokáže predĺžiť život.
Sýtozelené hlávky brokolice, ktorých domovom je pravdepodobne Apeninský polostrov, si rýchlo našli priaznivcov v mnohých našich domácnostiach. Táto zelenina je však okrem výbornej chuti i prospešná nášmu zdraviu.
Prospešné účinky brokolice na naše zdravie
Brokolica má vysoké hladiny kyseliny listovej, potrebnej proti chudokrvnosti. Je to špičková zelenina s bohatým obsahom antioxidantov, vitamínov skupiny B, vápnika, železa a zinku. Asi 1 – 3 dávky brokolice po 170 g týždenne môžu výrazne znížiť riziko vzniku rakoviny.
Navyše už v minulosti vedecké výskumy dokázali, že brokolicu by mali zaradiť do svojho jedálnička nielen ľudia, ktorí bojujú s nádorovými ochoreniami, ale aj trpiaci osteoartritídou. Táto zelenina totiž obsahuje sulforafán, ktorý spomaľuje rozklad chrupaviek. Podporuje tiež produkciu enzýmov, ktoré chránia naše kosti, ale aj cievy. Preto podľa odborníkov brokolica dokáže pomôcť v boji proti infarktom a mozgovým príhodám.
Ekologická záhrada: 12 skvelých tipov ako na toAko skladovať brokolicu
Brokolicu treba skladovať zabalenú na najteplejšom mieste chladničky a čo najrýchlejšie spotrebovať. Čerstvo zberaná brokolica je sladká a jemná, takže sa môže jesť aj surová v šalátoch. Malé ružičky sú chutné s majonézou alebo namočené v omáčke.
Ako používať brokolicu
Brokolicu varíme prikrytú v troche vody alebo len v pare len krátko, rýchlo zmäkne. Aby zostala pekná zelená, ihneď ju ponoríme do misky so studenou vodou a ľadom.
Je výborná zapekaná spolu s karfiolom, prípadne s cestovinami či zemiakmi, zaliata smotanou s vajíčkami.