Spoznajte zdravé rastlinné náhrady mäsa

Spoznajte zdravé rastlinné náhrady mäsa Seitan so zeleninou, foto: Depositphotos

Snažíte sa vynechať zo svojho jedálnička mäso? Spoznajte zdravé rastlinné náhrady mäsa, ktoré sú navyše chutné. 

„Mäso“ rastlinného pôvodu je čoraz dostupnejšie. Ak ste sa z nejakého dôvodu rozhodli vynechať z jedálnička potraviny živočíšneho pôvodu, tieto nasledujúce riadky sú určené pre vás. Spoznajte zdravé rastlinné náhrady mäsa, ktoré sú navyše chutné.

Seitan

Seitan je rastlinná náhrada mäsa vyrobená z vitálneho pšeničného lepku. Má pikantnú chuť a žuvačkovú konzistenciu, ktorá sa dobre hodí do praženice, sendvičov, duseného mäsa a cestovín.

Nutrične je seitan rastlinnou alternatívou mäsa s vysokým obsahom bielkovín. Vo všeobecnosti obsahuje aj malé množstvo železa, vápnika a draslíka.

V mnohých obchodoch s potravinami nájdete seitan vo forme kociek, pásikov, valčekov alebo tenkých lahôdkových plátkov, ktoré sú pripravené na použitie.

Seitan si môžete pripraviť aj doma pomocou pšeničného lepku, zeleninového vývaru a dochucovadiel, ako je sójová omáčka alebo tekuté aminokyseliny a cesnak. Všetko, čo musíte urobiť, je spojiť ingrediencie v mixéri, vytvoriť cesto a potom ho uvariť.

Seitan, keďže obsahuje lepok, nie je vhodný pre ľudí trpiacich celiakiou.

Chlebovník ( jackfruit )

Ide o tropické ovocie, ktoré rastie v Ázii, Afrike a niektorých oblastiach Južnej Ameriky. Má hustú, zelenú, hrboľatú kôru a mäkkú, vláknitú vnútornú dužinu s jedlými semenami.

Vďaka svojej konzistencii a jemnej chuti sa dužina jackfruitu často používa namiesto mäsových jedál, ako je bravčové mäso.

Chlebovník má nízky obsah kalórií a neobsahuje veľa bielkovín ani tuku v porovnaní s inými rastlinnými alternatívami mäsa. Skrýva v sebe tiež vlákninu a malý počet mikroživín, ako je železo, draslík a vápnik.

Potraviny na báze sóje

Asi najznámejšou rastlinnou alternatívou mäsa je sója. Potraviny na báze sóje majú jemnú chuť a všestrannú štruktúru, vďaka čomu sú ideálne na použitie v mnohých tradičných mäsových pokrmoch.

Potraviny na báze sóje poznáme napríklad ako sójové bôby, tofu (syr vyrobený zo sójových bôbov a vody), tempeh (fermentovaný produkt zo sójových bôbov predávaný v dlhých blokoch).