Ako si vyrobiť biorepelent proti kliešťom

Osoba striekajúca biorepelent proti kliešťom a hmyzu na svoju ruku vonku v parku. Ochrana Pred Hmyzom: Správne Použitie Repelentu v Prírode - Zdroj foto: Depositphotos

Sezóna kliešťov je v plnom prúde. Vyrobte si prírodný biorepelent proti kliešťom a zistite, prečo je lepší pre vaše zdravie. Chráňte sa s naším biorepelentom proti kliešťom. 

Borelióza je infekčné bakteriálne ochorenie prenášané zväčša kliešťami, ktoré postihuje celý organizmus. Najskôr sa prejavuje rozsiahlou červenou vyrážkou, ktorá môže byť rôznej veľkosti. Ochorenie môže prejsť do ďalších, ťažšie liečiteľných štádií. Neskôr sa objavuje únava, bolesti hlavy, svalov a kĺbov, zväčšené lymfatické uzliny a mnoho ďalších. Neliečená alebo liečená v nedostatočnej dávke a dĺžke môže prejsť do chronického štádia s postihnutím prakticky ktoréhokoľvek systému.

Kliešte tiež prenášajú encefalitídu. Preto biorepelent nebude na škodu veci. Kliešťová encefalitída sa najčastejšie prejavuje ako dvojfázové ochorenie. V lepšom prípade nemusí druhá fáza nastúpiť. Prvú fázu charakterizuje horúčka, únava, bolesti hlavy a svalov, nevoľnosť. V druhej fáze už nastupujú príznaky meningitídy. K nej sa môže, ale nemusí pridať encefalitída.

Prvá fáza trvá priemerne 5 dní, druhá 7 dní, ale aj dlhšie. Horšie je, že príznaky si nemusíte hneď všimnúť. V každom prípade, ochorenie útočí na centrálny nervový systém, takže nám môže spôsobiť dlhodobé neurologické problémy, dokonca smrť.

Ako sa však chrániť pred kliešťami, pokiaľ nechcete absolvovať očkovanie, ktoré musíte viackrát opakovať a je pomerne dosť finančne náročné? Máme pre vás zaručený recept proti kliešťom.

Letný rez marhúľ: Zásady, ktoré treba poznať

Tento domáci biorepelent „objavili“ vo Švédsku a dokáže si ho pripraviť úplne každý.

Ako si vyrobiť biorepelent proti kliešťom

Na prípravu biorepelentu potrebujete:

  • 1 balenie rozmarínu
  • 1 liter vody
  • 1 lyžicu vínneho octu.

Postup

  • Vodu privedieme do varu.
  • Následne ju odstavíme z ohňa a vysypeme do vody celý rozmarín, ktorý necháme vylúhovať až do vychladnutia.
  • Odvar si scedíme a pridáme do neho 1 lyžicu vínneho octu.
  • Biorepelent prelejte do nádoby s rozprašovačom a vložte ho do chladničky.
  • Pred každým výletom do prírody si nasprejujte celé telo aj vrátane obuvi a kliešte vám už nebudú robiť žiadne problémy.

Prečo používať prírodné repelenty?

Používanie prírodných repelentov prináša množstvo výhod nielen pre vaše zdravie, ale aj pre životné prostredie. Tu je niekoľko dôvodov, prečo by ste mali používať biorepelent proti kliešťom:

Šetrnosť k pokožke

Prírodné repelenty neobsahujú syntetické chemikálie, ktoré sa často nachádzajú v komerčných repelentoch a môžu spôsobiť podráždenie alebo alergické reakcie. Napríklad, DEET, ktorý sa bežne používa v repelentoch, môže byť dráždivý, najmä pre citlivú pokožku detí. Prírodné zložky sú zvyčajne jemnejšie a bezpečnejšie na dlhodobé používanie.

Ekologická udržateľnosť

Prírodné repelenty sú ekologicky priateľské a biologicky odbúrateľné, čo znamená, že neškodia životnému prostrediu. Syntetické chemikálie môžu kontaminovať pôdu a vodu, čo ohrozuje ekosystémy. Používaním prírodných zložiek, ktoré sa prirodzene rozkladajú, prispievate k ochrane prírody.

Prírodné antiseptické a liečivé vlastnosti

Bylinky ako rozmarín, levanduľa a tymián majú prirodzené antiseptické vlastnosti. Rozmarín obsahuje zlúčeniny, ktoré majú protizápalové a antioxidačné účinky. Tieto bylinky môžu pomôcť pri hojení drobných rán, upokojiť podráždenú pokožku a zlepšiť jej celkové zdravie.

Zlepšenie cirkulácie krvi

Niektoré bylinky používané v prírodných repelentoch, ako napríklad rozmarín, podporujú cirkuláciu krvi. Lepšia cirkulácia krvi môže pomôcť pri prevencii svalových kŕčov a zlepšiť celkovú vitalitu pokožky.

Vôňa a aromaterapia

Prírodné repelenty často obsahujú esenciálne oleje, ktoré nielen odpudzujú hmyz, ale tiež poskytujú príjemnú vôňu a môžu mať aromaterapeutické účinky. Levanduľa je známa svojimi upokojujúcimi vlastnosťami, ktoré môžu pomôcť znížiť stres a úzkosť. Citronella má osviežujúci účinok, ktorý môže zlepšiť náladu a dodať energiu.

Bezpečnosť pre deti a zvieratá

Prírodné repelenty sú často bezpečnejšie pre použitie u detí a domácich zvierat. Syntetické repelenty môžu byť toxické, ak sa dostanú do úst alebo očí. Prírodné zložky minimalizujú riziko toxicity a sú menej pravdepodobné, že spôsobia škodlivé vedľajšie účinky.

Prevencia rezistencie

Nadmerné používanie chemických repelentov môže viesť k vývoju rezistencie u hmyzu. To znamená, že hmyz sa môže stať menej citlivým na chemické látky a vyžadovať vyššie dávky na dosiahnutie rovnakého účinku. Prírodné repelenty ponúkajú rôznorodé účinné látky, ktoré môžu znižovať pravdepodobnosť vzniku rezistencie.

Vzhľadom na všetky tieto výhody sa prírodné repelenty stávajú stále populárnejšou alternatívou k syntetickým produktom. Poskytujú efektívnu ochranu pred hmyzom a zároveň prispievajú k udržateľnému a zdravšiemu životnému štýlu.

Tipy na prevenciu pred kliešťami

Okrem používania biorepelentu môžete dodržiavať aj ďalšie opatrenia, aby ste sa chránili pred týmito nežiaducimi parazitmi.

Noste svetlé oblečenie

Svetlé oblečenie vám umožní ľahšie spozorovať kliešte, ktoré sa na vás môžu prichytiť. Kliešte sú tmavé a na svetlom podklade sú lepšie viditeľné, takže ich môžete rýchlo odstrániť skôr, než sa prisajú na pokožku.

Oblečte si dlhé nohavice a tričko s dlhými rukávmi

Dlhé nohavice a tričká s dlhými rukávmi poskytujú fyzickú bariéru, ktorá sťažuje kliešťom prístup k vašej pokožke. Pre ešte lepšiu ochranu si nohavice môžete zastrčiť do ponožiek a rukávy do rukavíc.

Vyhnite sa chôdzi cez vysokú trávu a húštiny

Kliešte sa často nachádzajú v tráve, húštinách a listnatých oblastiach, kde čakajú na hostiteľa. Skúste sa vyhýbať chôdzi cez tieto miesta a radšej sa pohybujte po upravených chodníkoch a cestách.

Pravidelne kontrolujte telo

Po návrate z prírody si dôkladne skontrolujte celé telo, najmä oblasti, kde sa kliešte najčastejšie prisávajú, ako sú pazuchy, slabiny, za ušami a pod kolenami. Nezabudnite tiež skontrolovať svoje oblečenie a domácich miláčikov, ktorí boli s vami vonku.

Sprchovanie po návrate z prírody

Sprchovanie do dvoch hodín po návrate z vonku môže pomôcť odstrániť neprisaté kliešte a zároveň umožní dôkladnú kontrolu tela. Umytie tiež znižuje riziko infekcie, ak sa už kliešť prisal.

Pranie a sušenie oblečenia

Vypranie a následné sušenie oblečenia na vysokej teplote môže pomôcť zabiť kliešte, ktoré sa mohli prichytiť na vaše oblečenie. Kliešte sú citlivé na vysoké teploty, takže sušenie v sušičke na najvyššom stupni je účinné.

Údržba okolia domova

Udržiavajte trávu okolo svojho domu nakrátko pokosenú, odstraňujte lístie a nenechávajte vysokú trávu a kríky v blízkosti obytných priestorov. Týmto spôsobom znížite pravdepodobnosť, že sa kliešte usídlia v blízkosti vášho domova.

Ochrana domácich miláčikov

Domáce zvieratá, ako sú psy a mačky, môžu byť nositeľmi kliešťov. Používajte veterinárne odporúčané repelenty a kontrolujte svojich miláčikov po každom pobyte vonku. Pravidelné návštevy veterinára a preventívne lieky môžu pomôcť chrániť vaše zvieratá pred kliešťami a nimi prenášanými ochoreniami.

Dodržiavaním týchto rád a použitím prírodného biorepelentu si môžete užívať pobyt vonku bez obáv z kliešťov. Chráňte seba aj svojich blízkych a užívajte si bezpečné a príjemné chvíle v prírode.