To, že príroda v sebe skrýva veľa zázrakov, už zistili mnohí z nás. Machovka peruánska je jedným z nich.
Machovka peruánska (Physalis peruviana) bola považovaná za posvätné jedlo starých Inkov. Tieto malé, guľaté a sladké plody môžu pomôcť pri liečbe mnohých zažívacích problémov, vrátane rakoviny hrubého čreva, prostaty a rakoviny žalúdka.
Existuje viac ako 50 druhov machovky a používali sa v predkolumbijských časoch. Boli a zostali populárne v Peru a Kolumbii až dodnes. Ovocie sa rozšírilo po celom svete v 18. storočí a spravidla ho konzumovali ľudia najvyššej triedy.
Dnes sú tieto zlaté bobule konzumované po celom svete, ale väčšinou v Anglicku a Nemecku.
Tu je niekoľko kľúčových výhod pre naše zdravie, ktoré nám môžu poskytnúť tieto plody:
– sú bohatým zdrojom vitamínov A, B a C (obsahujú viac vitamínu C ako citrón);
– vynikajúce diuretikum (podporujú vylučovanie sodíka, solí a vody z obličiek, čiže pôsobia močopudne);
– machovka je silným zdrojom energie, ktorý je ideálny pre športovcov a deti.
– znižuje hladinu cholesterolu;
– zlepšuje trávenie a pomáha pri zápche;
– čistí krv od toxínov.
Surový med a prečo by ste ho mali jesť pre naše zdravieMachovka peruánska je veľmi prospešná pre naše telo, preto na ňu netreba zabúdať a mali by sme ju zahrnúť do jedálnička.
Ak máte vážne zdravotné problémy alebo silnú bolesť, odporúčame vám vyhľadať lekársku pomoc. Samoliečenie môže byť pre vaše zdravie nebezpečné.