Odborníci na výživu stále odporúčajú vynechať zo stravy najznámejšie dochucovadlá ako soľ a cukor. Čím ich však nahradiť, aby bola strava nielen zdravá, ale aj chutná? Poradíme vám.
Existujú koreniny a bylinky, ktoré nielenže dokážu nahradiť menej odporúčanú soľ či cukor a jedlo výborne dochutiť, no navyše sú i zdraviu prospešné. Ktoré sú to? Predstavujeme vám osem najzdravších chutí na svete.
Škorica – jedna lyžička denne dokáže vyrovnať hladinu krvného cukru. Môžu ju aj ľudia trpiaci na diabetes 2. typu.
Chilli papričky – vďaka látke kapsaicín zrýchľujú metabolizmus, pomáhajú spaľovať tuky a odďaľovať hlad. Zároveň znižujú riziko žalúdočných vredov.
Šafran – zmierňuje príznaky predmenštruačného syndrómu (PMS) a depresie. Primiešajte ho do ryže a budete mať lepšiu náladu.
Prečo sadiť na záhrade vodný melón? Možno toto vás presvedčíKurkuma – pomáha pri nachladnutí a dýchacích problémoch. Má hojivé účinky, zmierňuje bolesť a potláča nádorové ochorenia.
Petržlenová vňať – ako prevenciu proti rakovine prsníka odborníci odporúčajú pridávať čerstvú alebo sušenú petržlenovú vňať do jedla každý deň.
Šalvia – vďaka svojim protizápalovým účinkom pôsobí proti prechladnutiu, bolestiam v krku. Celkovo poskytuje úľavu aj od iných bolestí a žalúdočných nevoľností.
Rozmarín – obsahuje účinné antioxidanty, ktoré pomáhajú likvidovať v jedle baktérie, a tým chráni mäso pred pokazením.
Ďumbier – znižuje bolesti svalov a kĺbov, upokojuje podráždený žalúdok, posilňuje obranyschopnosť organizmu a pomáha v boji proti rakovine.