Ako a kedy orezávať bylinky, pozor na tieto chyby

Ako a kedy orezávať bylinky, pozor na tieto chyby Zdroj foto: Depositphotos

V tomto článku vám prezradíme, ako a kedy orezávať bylinky.

Orezávanie byliniek je dôležitou záležitosťou pre každého záhradníka či pestovateľa bylín. Správne orezávanie umožňuje zdravý rast a rozvoj, úrodu a udržiavanie rastlín zvyšuje ich tvar a vitalitu. V tomto článku sa pozrieme, ako a kedy orezávať bylinky a tiež na niektoré časté chyby, ktorých sa pri tomto procese môžeme dopustiť.

Správny čas na orezávanie

Správny čas na orezávanie byliniek závisí od druhu a konkrétneho účelu pestovania. Všeobecne platí, že bylinky možno orezávať vtedy, keď dosiahnú dostatočnú veľkosť a sú dostatočne zdravé. Avšak niektoré bylinky je lepšie orezávať pred ich kvitnutím, zatiaľ čo iné je vhodnejšie orezávať po kvitnutí.

Čaj či med zo sedmokrásky na kašeľ a prechladnutie

Správne nástroje a techniky

Pri orezávaní byliniek je dôležité používať nástroje, aby sa minimalizovalo poškodenie rastlín. Použite napríklad ostré záhradné nožnice, ktoré sú vhodné pre menšie stonky a vetvy. Pri orezávaní hrubých vetiev alebo drevnatých častí bylín môžete potrebovať aj záhradné nožnice s dlhšou rukoväťou.

Pri orezávaní je dôležité dodržiavať správnu techniku. Väčšinou je vhodné orezávať nad púčikom alebo výhonkom, ktorý smeruje von z rastlín. Tým sa podporuje správny rast a minimalizuje riziko infekcie.

Ako a kedy orezávať bylinky, pozor na tieto chyby
Zdroj foto: Depositphotos

Chyby pri orezávaní

Pri orezávaní byliniek sa môžete dopustiť niekoľkých bežných chýb, ktorým by ste sa mali vyvarovať:
a) Nadmerné orezávanie: Niektorí záhradníci majú tendenciu nadmerne orezávať bylinky, čo môže mať vplyv na ich rast a vitalitu. Nadmerné odstraňovanie môže spôsobiť, že bylinky stratia svoju schopnosť produkovať výživu prostredníctvom fotosyntézy a môžu sa stať slabšími a náchylnejšími na choroby a škodcov. Je dôležité dodržiavať zásadu mierneho orezávania, ktorá podporuje správny rast rastlín.

b) Nesprávne miesto orezania: Ďalšou bežnou chybou je orezávanie nadol alebo príliš blízko ku koreňom. Toto môže viesť k nesprávnemu rastu, deformáciám a oslabeniu rastlín. Ako bolo spomenuté vyššie, je dôležité orezať nad púčikom alebo výhonkom, ktorý je zdravý a smeruje von z rastlín, aby sa zabezpečil správny rast.

c) Orezávanie počas nesprávneho obdobia: Orezávanie byliniek počas ich aktívneho rastového obdobia alebo počas obdobia kvitnutia môže byť v prípade niektorých rastlín nevhodné. Je dôležité dodržať správny čas orezávania pre konkrétnu bylinku, aby ste minimalizovali vplyv na ich rast a rozvoj.

d) Nečistenie nástrojov: Ďalšou chybou je použitie špinavých nástrojov na rez. Tak sa môžu preniesť na rastliny rôzne choroby a škodce.