Ako si pripraviť domácu čili omáčku

ako si pripraviť čili omáčku Zdroj foto: Pixabay

Pre milovníkov pikantného máme dobrú správu. Tu nájdete spôsob, ako si pripraviť domácu čili omáčku.

Ako si pripraviť domácu čili omáčku

Urodilo sa vám veľa čili? Najjednoduchší spôsob, ako zakonzervovať túto pikantnú zeleninu na zimu je sušenie. No čo tak pripraviť si chutnú omáčku, pastu alebo štipľavý čili olej. Vyskúšajte nasledujúce recepty.

Ako základ na čili omáčku môžete použiť papriku „Kapiu“, paradajky, cibuľu… nezabúdajte však na to, že zdroj štipľavosti – kapsaicín – je rozpustný v tukoch. Do omáčky preto treba pridať aj olej, najlepšie olivový.

Otrava jedlom a jej ďalšie príznaky, ktoré netreba ignorovať

Domáca čili omáčka

Budeme potrebovať:

1 konzerva paradajkového pretlaku

2 lyžice olivového oleja

1 stredne veľká cibuľa

2 lyžičky sušenej bazalky

2 lyžička masla

3 – 5 strúčikov cesnaku

štipka drvených čili papričiek

1/2 lyžičky soli

1/2 lyžičky kryštálového cukru

1/4 šálky vody

Postup:

Olivový olej ohrievajte na silnom ohni, až kým nezačne bublať. Pridáme cibuľu a pražíme do sklovita. Asi tri minúty. Pridajte roztlačený cesnak. Miešajte, aby sa suroviny spojili. Takto zabránite pripáleniu cesnaku. Varte ďalšie dve minúty. Pridajte bazalku, čili papričky, soľ a cukor. Zamiešajte. Pridajte maslo a povarte asi minútu.

Pridajte polovicu paradajkového pretlaku a znížte teplotu na minimum. Pridajte zvyšné paradajky. Vmiešajte 1/4 šálky vody. Ak sa vám zdá omáčka príliš hustá, prilejte ďalšiu vodu.
Omáčku nechajte dusiť 10 minút až jednu hodinu. Ak dusíte dlhšie, omáčku občas premiešajte a podľa potreby dolejte ďalšiu vodu, aby mala omáčka správnu konzistenciu.

Originálny čili olej

Tento pikantný olej si pripravíte tak, že nakrájate si čili papriky, zalejte olivovým olejom a nechajte 20 minút opatrne prehrievať, aby sa odparila voda. Počkajte, kým sa hmota usadí na dne nádoby, a olej zlejte do pohárika s viečkom. Skladujte v chladničke.

Výhoda oleja oproti čili prášku je v tom, že po pridaní do jedla sa rýchlo rozptýli a vy môžete úroveň štipľavosti podľa svojej chuti lepšie korigovať.