Pohánka bola kedysi považovaná za podradnú potravinu či jedlo chudobných. Moderná veda však odhalila množstvo jej zdravotných benefitov pre človeka. Je nielen zdravá, ale aj chutná. Dokonca sa stáva súčasťou vychýrenej francúzskej gastronómie.
Zdravotné benefity
Pohánka neobsahuje lepok, môžu ju bez obáv konzumovať celiatici. Je bohatá na horčík (pomáha pri strese, psychickom či fyzickom vypätí) a tiež vitamíny skupiny B. Pozitívom je nízky glykemický index a tiež jej antioxidačné vlastnosti. Navyše je bohatá na vlákninu, takže nám uľahčí trávenie. Má blahodárne účinky na srdcovocievny systém, je výborná v prevencii proti rakovine, podporí imunitu, skrášli pokožku a pomôže aj v boji s vysokým tlakom.
Gastronomická chuťovka
Pohánka je však nielen zdraviu prospešná, ale tiež chutná. Vo Francúzsku, ktoré je známe nielen svojou fantastickou gastronómiou, ale tiež minimom infarktov, mŕtvic, srdcovocievnych ochorení a obéznych ľudí, sú veľmi populárne tenké pohánkové placky na množstvo rôznych spôsobov. Najznámejší je asi ten so šunkou, syrom a vajcom.
Pohánka, kedysi nazývaná aj jedlom chudobných, preniká čoraz zásadnejším spôsobom do luxusných francúzskych reštaurácií. Pripravujú sa z nej rôzne rezance, šaláty, zmrzliny či sendviče. Dokonca vo Francúzsku čoraz výraznejšie “letí” pohánkový čaj sobača, ktorého pôvod siaha do Japonska (známe najväčším počtom 100-ročných ľudí a tiež nízkou mierou srdcovocievnych ochorení).
Už nie je jedlom chudobných
V Rusku zas obľubujú pohánkovú kašu s mäsom alebo hubami. Späť do Francúzska. V luxusných reštauráciách sa pohánka podáva ako dezert v podobe kaše so slaným maslovým karamelom. Jeden z popredných michelinských kuchárov si v Paríži otvoril fast food, ktorý sa preslávil pohánkovým sendvičom zvaným marxito. Ďalší z michelinských francúzskych TOP šéfkuchárov pripravuje mušle svätého Jakuba s pohánkovým maslom a pohánkové palacinky servíruje s kaviárom.
Pohánka už zďaleka nie je jedlom chudobných. Čoraz výraznejšie sa táto pochutina dostáva do popredia. Výborne chutí a je zdravá. Svoju popularitu znovu získava najmä v ére bezlepkových potravín. Nechajte sa inšpirovať poprednou francúzskou gastronómiou a zaraďte pohánku do svojho jedálnička. Ulahodíte svojmu jazyku aj zdraviu!