Zo šípok plných vitamínu C sa dá pripraviť aj sirup. Čítajte ďalej a dozviete sa ako.
V minulom článku sme si povedali, ako zo zdravých šípok pripraviť víno, dnes sa dozviete, ako si urobiť šípkový sirup. Vyskúšajte náš recept.
Na šípkový sirup budeme potrebovať
1 kilogram šípok, 1 liter vody. Na jeden liter šípkovej šťavy 1,5 kilogramu kryštálového cukru a 15 gramov kyseliny citrónovej alebo vínnej.
Postup
Zrelé šípky očistíme, umyjeme, roztlačíme, zalejeme teplou vodou a necháme vylúhovať tri až štyri dni.
Potom vylisujeme a získanú šťavu necháme postáť, aby sa usadil kal. Čistú šťavu opatrne stočíme gumovou hadičkou alebo precedíme cez šatku, dáme do vhodnej smaltovanej alebo hliníkovej nádoby a rýchlo zohrejeme. Pomaly prisypeme cukor a miešame, aby sa nepripálil.
Keď sa cukor roztopí, pridáme kyselinu, pozberáme špinavú penu, ktorá sa utvorila na povrchu, privedieme do varu a hneď nalejeme do čisto umytých, ohriatych fliaš, ktoré dobre uzavrieme a uložíme na tmavé, chladné a suché miesto.