Ste milovníci morských živočíchov? Tak čo tak tento rok zmena? Halibut je podivuhodná chutná ryba, ktorá ako jediná na svete dokáže túto zvláštnosť.
V súčasnosti čoraz viac ľudí siaha po netradičných jedlách, ktoré pripravujú na sviatočný stôl. Omrzel vás už kapor? Tak čo tak tento rok vyskúšať halibuta? Tu je niekoľko podivuhodných faktov o tejto rybe.
Halibut – velikán severných morí
Halibut patrí medzi platesotvaré druhy rýb. Jeho domovom sú chladné miesta Severného mora, či Atlantiku. Nájdete ho aj v Bielom i Baltskom mori. Uzrieť ho je veľký problém, pretože má rád hlbiny a je majstrom v maskovaní. Dokáže napodobniť farbu dna a v prípade nebezpečenstva sa doslova zavŕta do piesku. Najznámejším druhom je halibut atlantický.
Podivuhodný úkaz
O tom, že ide vskutku o nezvyčajnú rybu, svedčí aj fakt, že v období dospievania na jeho tele možno spozorovať unikátny jav, ktorý nemá v prírode obdobu. Ľavé oko sa postupne presunie cez hornú polovicu tela doprava, vďaka čomu ryba začne plávať naplocho ( ľavá strana tela smeruje ku dnu ). Halibut sa dokáže tiež naraz pozerať dozadu aj dopredu.
Medovníkové chalúpky: Úžasné nápady, ktoré stoja za toVýživová hodnota halibuta
Mäso z halibuta je jemné, lahodné a na tepelnú úpravu sa najviac hodí filé, ktoré sa dá dusiť, grilovať alebo piecť. Skladá sa z 80 percent vody, zvyšok je rozdelený medzi tuky a bielkoviny. Halibut obsahuje veľa prospešných omega-3 mastných kyselín, minerálov ( fosfor, draslík, vápnik, sodík, magnézium, jód, železo) a vitamínov B a C. Pravidelná konzumácia tejto ryby podporuje činnosť srdcovocievneho systému, imunitu, lieči zápaly v organizme a stimuluje pri vyčerpanosti.
Ak ste sa rozhodli pripraviť si filé z tejto netradičnej ryby, uprednostnite jednoduchosť pri výbere ingrediencií, aby vynikla výnimočná chuť mäsa. Napríklad petržlenová vňať, maslo, biele víno alebo citrónová šťava.