Vodný melón a jeho zdravotné benefity, ktoré treba vedieť

Vodný melón a jeho zdravotné benefity, ktoré treba vedieť Zdroj foto: Depositphotos

Toto ovocie sa spája väčšinou s horúcim letom. Vodný melón je prospešným pre naše zdravie. Viete, ako konkrétne vplýva na náš organizmu a aké látky v sebe skrýva? 

Vodný melón bol pravdepodobne prvýkrát domestikovaný pred viac ako 4 000 rokmi v severovýchodnej Afrike. Je sladký a šťavnatý, vďaka čomu je výbornou pochúťkou na uhasenie smädu počas letných horúčav.

Melón je nabitý živinami vrátane antioxidantov a vitamínov A a C. Tu je 6 z najlepších zdravotných výhod vodného melónu.

Je nabitý živinami

Vodný melón obsahuje množstvo živín vrátane draslíka, horčíka a vitamínov A a C. Má tiež relatívne nízky obsah kalórií, obsahuje iba 46 na 152 gramov. Tu sú živiny v 1 šálke (152 gramov) surového vodného melónu nakrájaného na kocky:

Kalórie: 46
Sacharidy: 11,5 g
Vláknina: 0,6 g
Cukor: 9,4 g
Bielkoviny: 0,9 g
Tuk: 0,2 g
Vitamín A: 5 % dennej spotreby
Vitamín C: 14% dennej spotreby
Draslík: 4 % dennej spotreby
Horčík: 4 %

Vodný melón je tiež bohatým zdrojom citrulínu, aminokyseliny, ktorá môže zlepšiť výkon pri cvičení. Navyše sa môže pochváliť antioxidantmi vrátane vitamínu C, karotenoidov, lykopénu a cucurbitacínu E.

Tieto zlúčeniny pomáhajú bojovať proti voľným radikálom, čo sú nestabilné molekuly, ktoré môžu poškodiť vaše bunky, ak sa nahromadia vo vašom tele. V priebehu času môže toto poškodenie viesť k ochoreniam, ako je cukrovka, srdcové choroby a rakovina.

Čistý vzduch vďaka týmto rastlinám. Máte ich vo svojej spálni?

Má protirakovinové účinky

Niekoľko rastlinných zlúčenín nachádzajúcich sa v melóne, vrátane lykopénu a cucurbitacínu E, má možné protirakovinové účinky. Takisto príjem lykopénu môže byť spojený s nižším rizikom niektorých typov rakoviny, ako je rakovina prostaty.

Zlepšuje zdravie srdca

Lykopén a citrulín vo vodnom melóne môžu podporiť zdravie srdca znížením krvného tlaku a cholesterolu.

Hydratuje váš organizmus

Vysoký obsah vody vo vodnom melóne vám môže pomôcť udržať si hydratáciu – čo podporuje vaše celkové zdravie – a tiež pocit sýtosti.

Znižuje zápal a riziko vzniku oxidačného stresu

Zápal je kľúčovou hybnou silou mnohých chronických ochorení. Kombinácia antioxidantov, lykopénu a vitamínu C vo vodnom melóne môže pomôcť znížiť zápal a poškodenie vplyvom oxidačného stresu. Ako antioxidant môže lykopén tiež oddialiť nástup a progresiu Alzheimerovej choroby. Je však potrebný ďalší výskum.

Môže zlepšiť trávenie

Obsah vlákniny a vody vo vodnom melóne môže pomôcť vášmu tráveniu tým, že podporuje pravidelné vyprázdňovanie.