Kiwi: Malé ovocie s veľkými zdravotnými benefitmi

Kiwi: Malé ovocie s veľkými zdravotnými benefitmi Zdroj foto: Depositphotos

Kiwi je jedinečné malé ovocie, ktoré je známe vynikajúcimi chuťovými vlastnosťami a zároveň ponúka široké spektrum zdravotných výhod.

Kiwi, toto malé ovocie je plné vitamínov, minerálov a antioxidantov, ktoré podporujú celkové zdravie a dobré fungovanie organizmu. V tomto článku si niektoré benefity bližšie pripomenieme.

Vysoký obsah vitamínu C

Kiwi je jedným z najbohatších zdrojov vitamínu C. Obsah jedného plodu môže pokryť takmer 100 % denných potrieb tohto vitamínu. Vitamín C je dôležitý pre posilnenie imunitného systému, ochranu pred voľnými radikálmi, zlepšenie zrážanlivosti krvi a podporu zdravia pokožky.

Vysoký obsah vlákniny

Toto ovocie je tiež vynikajúcim zdrojom vlákniny. Vláknina býva dôležitá pre správnu funkciu tráviaceho systému a zlepšenie trávenia. Pomáha udržiavať zdravú váhu, reguluje hladinu cukru v krvi a ohrozuje riziko srdcovocievnych ochorení.

Benefity konzumácie fazule, ktoré sa oplatí poznať

Antioxidant

Kiwi obsahuje množstvo antioxidantov, ako napríklad vitamín C, vitamín E a flavonoidy. Tieto zlúčeniny chránia bunky pred poškodením spôsobeným voľnými radikálmi, ktoré spôsobujú starnutie, chronické ochorenia a mnohé ďalšie zdravotné problémy.

Podpora zdravia srdca

Kiwi obsahuje látky, ktoré prispievajú k zdraviu srdca. Obsahuje vlákninu, vitamín C, draslík a polyfenoly, ktoré tvoria hladinu cholesterolu, regulujú krvný tlak a zlepšujú cirkuláciu krvi. Tým sa znižuje riziko vzniku srdcových chorôb.

Zdravie očí

Kiwi je bohaté na luteín a zeaxantín, ktoré sú prospešné pre zrakový systém. Tieto látky zlepšujú zdravie očí a chránia ich pred poškodením voľnými radikálmi a škodlivým slnečným žiarením. Pravidelná konzumácia kiwi môže pomôcť predchádzať degenerácii makuly a iným očným problémom.

Podpora imunitného systému

Vysoký obsah vitamínu C v kiwi je veľmi prospešný pre posilnenie imunitného systému. Vitamín C podporuje tvorbu bielych krviniek, ktoré sú zodpovedné za boj proti infekciám a ochoreniam. Pravidelný príjem tohto ovocia môže znížiť riziko nachladnutia, chrípky a iných infekcií.

Vypestujte si vlastné kiwi: Manuál, ako na to

Zdravá pokožka

Kiwi obsahuje vitamín E, ktorý je dôležitý pre zdravie pokožky. Tento vitamín ju pomáha chrániť pred voľnými radikálmi a zlepšuje jej hydratáciu. Konzumácia kiwi môže pomôcť udržať pokožku jemnú, hebkú a zdravú.

Kontrola hmotnosti

Kiwi je nízkokalorické ovocie s vysokým obsahom vlákniny, čo z neho robí dôležitú stravu pri kontrole hmotnosti. Vláknina v kiwi poskytuje pocit sýtosti, čo môže potlačiť chuť k prejedaniu sa a podporovať zdravé stravovacie návyky.

Zlepšenie nálady

Niektoré štúdie tvrdia, že tieto chlpaté plody môžu mať pozitívny vplyv na náladu a zmiernenie depresie či úzkosti. Obsah vitamínu C a antioxidantov v kiwi môže pomôcť zlepšiť psychické zdravie a celkovú pohodu.