Aké sú adaptogénne rastliny a prečo sa ich oplatí poznať

Aké sú adaptogénne rastliny a prečo sa ich oplatí poznať Ázijský ženšen. Zdroj foto: Depositphotos

Uponáhľaná doba si berie svoju daň na psychickom i fyzickom zdraví dnešných ľudí. Chrániť sa pred stresom pomôžu aj adaptogénne rastliny. Pomáhajú chrániť telo pred fyzickým, duševným aj emocionálnym stresom a posilňujú imunitný systém.

Stres je tichý zabijak. Spôsobuje množstvo psychických aj fyzických problémov. Žiaľ, v dnešnej hektickej dobe vládne svetu. Práve preto sa čoraz väčšej popularite tešia adaptogénne rastliny. Rastliny patriace do kategórie adaptogénnych musia byť úplne bezpečné, netoxické a musia špecificky znižovať psychickú aj fyzickú záťaž. Myšlienka zlepšovania duševnej a fyzickej výkonnosti zdravých ľudí vznikla už počas druhej svetovej vojny, keď boli pilotom a posádkam ponoriek podávané rôzne stimulanty.

Čo sú adaptogény?

Adaptogény sú rastlinné výťažky či prípravky, ktoré zvyšujú pozornosť a únavovú odolnosť a znižujú poruchy vyvolané stresom týkajúce sa neuro-endokrinného a imunitného systému. Termín adaptogén sa však často aplikuje aj na rastliny, napriek tomu, že nie všetky kritériá tejto definície boli splnené.

Zdravé srdce, spokojné telo: Spoznajte účinky batátov

Adaptogénne rastliny

Adaptogény pre dlhodobý stres: ázijský ženšen a Ashwagandha pomáhajú zmierniť dlhodobý stres a hormonálnu nerovnováhu, ktorá z neho môže vyplynúť. Niektoré výskumy naznačujú, že bazalka posvätná alebo tulsi, môžu pomôcť znížiť úroveň stresu. Výskum tiež naznačuje, že bazalka posvätná môže pomôcť chrániť pečeň a podporovať funkciu pečene.

Adaptogény pre akútny stres a úzkosť: Niektoré výskumy naznačujú, že všehojovec štetinatý (Eleutherococcus senticosus), rozchodnica ružová a schisandra čínska môžu pomôcť v boji proti stresu. Všehojovec štetinatý sa používa na posilnenie imunitného systému, fyzickú výdrž a sexuálne zdravie. Predpokladá sa, že rozchodnica ružová zlepšuje energiu, fyzickú výkonnosť a pamäť a schisandra čínska zlepšuje funkciu pečene a gastrointestinálne problémy.

Adaptogény pre imunitné zdravie: Reishi a ženšen posilňujú imunitu

Aké sú adaptogénne rastliny a prečo sa ich oplatí poznať
Všehojec. Zdroj foto: Depositphotos

Bezpečné užívanie

Pred pridaním adaptogénov do vašej stravy by ste sa mali vždy porozprávať s lekárom. Štúdia z roku 2018 zistila, že bežné rastlinné doplnky môžu negatívne pôsobiť na niektoré lieky na predpis. Mnohí ľudia nehovoria svojim lekárom o voľne predajných liekoch a doplnkoch, ktoré užívajú.

Existuje len málo zdokumentovaných dôkazov o tom, že adaptogény môžu spôsobiť vedľajšie účinky alebo iné zdravotné problémy. Avšak, ako každá rastlina, môžu byť alergénne alebo spôsobiť gastrointestinálne ťažkosti niektorým ľuďom.

Aj keď je pravdepodobne bezpečné ich užívať, ľudia nimi často riešia svoj chronický stres. V tomto prípade môže byť zdravšie a účinnejšie prísť na koreň problému, resp. zdroju stresu a popracovať radšej na zmene životného štýlu.