Zdravá pochúťka Sushi a 7 vecí, ktoré ste o ňom nevedeli

Zdravá pochúťka Sushi a 7 vecí, ktoré ste o ňom nevedeli Zdroj foto: Depositphotos

Odkiaľ sa vzala táto zdravá pochúťka? Vedeli ste, že ryža konzervovala ryby a používala sa namiesto chladničky? Prezradíme vám tieto a niekoľko ďalších zaujímavých informácií. 

Slaná ryža namiesto chladničky?

V siedmom storočí nášho letopočtu hľadali obyvatelia juhovýchodnej Ázie riešenie na uskladnenie ulovených rýb. Chladničky v tej dobe pravdaže neexistovali, tak Číňania prišli s perfektnou myšlienkou konzervovať dary mora do zmesi, ktorá pozostávala zo soli a ryže. Ryby v tomto obale dozreli, no počas jedenia sa ryža vyhadzovala. Až neskôr  sa  z toho stala medzinárodná zdravá pochúťka. Tak vzniklo obľúbené jedlo, ktoré má svojich priaznivcov i v našich končinách.

Zdravá pochúťka Sushi a 7 vecí, ktoré ste o ňom nevedeli
Zdroj foto: Depositphotos

Plné cenných živín

Sushi skrýva v sebe veľa výživných látok. Vďaka morským plodom je plné nenasýtených mastných kyselín, proteínov, minerálov a bielkovín. Možno ho považovať i za vhodné jedlo počas chudnutia, pretože obsahuje málo kalórií.  Dá sa povedať, že sushi je výkladnou skriňou japonskej kuchyne. Tu je niekoľko zaujímavostí o tomto obľúbenom jedle.

Posilnite si imunitu s rastlinami z vašej záhrady

Prvá japonská zmienka o tejto delikatese pochádza z roku 718 nášho letopočtu.

Podľa 1 300 rokov starej japonskej receptúry sa Nare-Sushi pripravovalo od dvoch do dvanástich mesiacov. Japonec Matsumo Yoshiichi z Tokia však dobu prípravy skrátil tým, že do receptu pridal ocot.

sushi
Zdroj foto: depositphotos

V priebehu historického vývoja si každá časť Japonska vytvorila vlastné sushi špeciality.

Riasy „nori“, ktoré sú jednou z dôležitých súčastí sushi, sa kedysi v Japonsku oškrabávali z drevených pilierov prístavných mól. Dnes sa pre gastronomické účely pestujú.

sushi
Zdroj foto: Depositphotos

V Tokiu existuje špeciálna sushi univerzita, kde študenti za tvrdý trojmesačný teoreticko-praktický tréning dostanú diplom piatej úrovne. Nositeľmi najvyššieho diplomu prvej úrovne sú len ostrieľaní profesionáli a skutoční majstri tejto tradičnej pochúťky.

Aby sa prvá chuť ryby rozplynula na jazyku, prvá ochutnávka sushi by mala prebiehať bez servírovania akýchkoľvek omáčok.