Posilnite si imunitu s rastlinami z vašej záhrady

Posilnite si imunitu s rastlinami z vašej záhrady Zdroj foto: Depositphotos

Počas zimných mesiacov nás skôr môžu napadnúť vírusy. Posilnite si preto imunitu s rastlinami z vašej záhradky.

Posilnite si imunitu s kríkmi a burinou, ktoré vám rastú na záhrade. Tu je niekoľko dobrých tipov.

Arónia čiernoplodá

Arónia sa stáva v poslednej dobe čoraz viac populárnou. Má veľa zdravotných benefitov a navyše ide o atraktívny krík. Na jar poteší peknými kvetmi, cez leto čiernymi plodmi a na jeseň veľmi intenzívnymi farbami v odtieňoch žltej, oranžovej a červenej. Arónia je nenáročná na pestovanie. Robia sa z nej sirupy, mušty, likéry, kompóty a džemy. Plody tohto kríka sú vhodné aj pri vysokom krvnom tlaku, reguluje hladinu cholesterolu, zmierňuje migrény, podporuje funkciu štítnej žľazy, pomáha pri liečbe reumatických ochorení a zmierňuje tiež chudokrvnosť.

arónia pomáha
Arónia, zdroj foto: Depositphotos

Chren domáci

Tejto rastline sa hovorí kuchynský penicilín alebo tiež záhradné antibiotikum. Chren sa veľmi rýchlo rozrastá pomocou koreňových odrezkov, preto ho mnohí pestovatelia majú za burinu. Šíreniu sa dá zabrániť pravidelným zberom. Rastlina má antibakteriálne a antivirózne účinky, z dýchacích ciest uvoľňuje hlieny a treba ho užívať najmä ako prevenciu infekčných chorôb počas zimných mesiacov.

Infekcie močových ciest, ktoré bylinky sú účinné

Baza čierna

Tento krík rastie bežne vo voľnej prírode. V záhrade ho dnes pestuje málokto, a to je škoda. Ide totiž o všestrannú rastlinu, čo sa týka spracovania kvetov a plodov.

Baza sa rozmnožuje semenami, preto aby sa vám nerozšírila po celom pozemku, je potrebné na jar povytrhávať jej mladé sadenice. Plody v žiadnom prípade nekonzumovať surové, pretože obsahujú termolabilný jed spôsobujúci nevoľnosť a hnačku. Aby sa bezpečne rozložil, treba ich variť 20 minút.

Povzbudzujúci likér z bazy

1 kg plodov čiernej bazy, 500 g kryštálového cukru, 1 liter vody, 2 lyžičky mletej kávy, 2 vanilkové cukry, 0,5 l rumu. Dozreté plody umyjete a dáte do vody variť cca 10 minút. Po uvarení treba plody prepasírovať, pridať kávu, cukor a variť ďalších 15 minút. Po uvarení precedíte, pridáte rum a nalejete do fliaš. Užívať po štamprlíku pri zvýšenej záťaži.